Resipi Telur Rebus Masak Merah
Menu Keluarga Etuza ( Special Dari Mama )
Terima Kasih Mama...
Ini rupa masakan telur rebus masak merah Mama.
Bahan-Bahan
1. 5 biji telur ayam ( ikut suka hati )- di rebus dahulu
2. 2 batang daun bawang -dipotong
3. 1 biji lada merah - dihiris halus
4. 2 biji bawang merah- tumbuk halus
5. 2 biji bawang putih- ditumbuk halus
6. Bawang besar 1 biji- dipotong dadu
7. Sedikit garam, gula dan ajinomoto.
( garam jangan banyak sebab sos tiram sudah masin )
8. 2 sudu besar sos tiram
9. 2 sudu besar sos cili dan tomato puri.
Cara Menyediakannya.
1. Bersihkan telur dan rebus hingga masak
2. Sementara menanak telur bawang merah, bawang putih ditumbuk halus.
3. Bawang besar dipotong dadu, daun bawang dipotong dan lada merah dihiris halus.
4. Setelah masak telur rebus, buang kulit telur dan belah cara memanjang ( ikut suka anda )setelah siap ketepikan.
5. Sos cili dan tomato puri digaulkan bersama 2 sudu sos tiram serta garam, gula dan ajinomoto.Masak dan masukkan potongan dadu bawang besar dan hirisan lada merah.Bila masak angkat.
6. Ambil belahan telur letak atas pinggan secara satu persatu kemudian titiskan campuran sos tiga rasa tadi perlahan-lahan. Ulangi sehingga belahan telur rebus habis di susun ke pinggan.
7. Akhir sekali taburkan potongan daun bawang sebagai penyeri resipi ini.
Selamat mencuba untuk seisi keluarga. Ada bahan bolehlah anda memasak. Terima Kasih.
114 Ulasan
ringkas je resipi ni tapi JM perlu gantikan ajinomoto atau pak haji naik moto tu dgn perisa/perasa lain..JM x mkn ajinomoto...smlm makan bihun sup..sakit sgt kepala..rupanya dalam kuah sup tu letak pak aji tu..berdenyut2 kepala sampai ke malam huhhu
BalasPadamAmboi rajinnya JM masak, bertuahnya bakal suami nanti..
PadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
PadamIn sha Allah Aminnn :-)
Padampak aji no moto memang tak elok makan.
Padamsaya tak beri larangan keras buat isteri untuk menggunakannya. huhu
JM dah masak pos kat saya ya.
PadamAmboi2 aRz.. udah terjangkit kami berdua k, kemain lagi bertalu2 tinggal jejak.. ahakkk
PadamaRz nak makn megh datang umah :-)
PadamTak nak kalah tu eheheeheh
PadamaRz.. Keliru jap.. Tak beri larangan keras @ beri larangan keras?
PadamRumah sayapun bebas aji no moto walaupun pada mula2 dulu agak susah nak elak sebab keluarga suami pengguna tegar aji no moto, mengalahkan penggunaan garam...
Alhamdulillah berjaya akhirnya.
JM jemput aRz jer k, akak???
Padamxper, meh ramai2 tinggalkan jejak kat sini, idok le laman Cikgu terbiar kosong
PadamFuh..kak Umi pulak yg lebih rajin reply komen dari tuan rumah ahaha..confius sudah
Padamka Umi pandai masa..malu nk jemput makan masakan org yg x pandai masak ni heeee
Padamtak best jgak asyik ita je yg tinggalkan komen
PadamJM x boleh langsung mkn masakan org yg letak pak aji ni...lepas makn je kepala mula sakit..rasa nk muntah huhuh
PadamAkak dpt pelepasan Cikgu Etuza, dia bagi "green light", bila2 masa jaa boleh balas komen JM, tengok tu, Cikgu senyum kambing jaa baca komen kita berdua
PadamDulu bolehlah, idok le pandai sangat tapi sejak2 umur dah masuk ke usia kilauan emas, masak ala kadar jer.. mungkin penat kot..
PadamYalah, asyik kita berdua jaa
PadamBetul ke cikgu selesa ngan kia berdua ni kak
Padamkak umi...sedap x sedap janji si suami dan anak2 suka..ok lah tu
Padamahahah....kak umi ni kan..pantang nampak JM komen mesti nk 'jawab' kan ahahaha
PadamEntahlah JM, tuan rumah senyap jer tapi komen2 merapu kita tetap 'up', itu tanyanya suka kot...
PadamUdah JM bersembang dengan akak, nak tak nak kena layan, nnt dikatakan sombong pula, ahakkk
PadamItu tandanya sedapkan?? perasan jap, hi3
Padamtuan tanah suka kak Umi yg rajin tinggalkan komen
Padamkak umi org yg paling rajin tinggalkan komen di blog cikgu Etuza nih compare dgn blog org lain
Padamahakss...JM dh tahu akak ni peramah
PadamSedap lah tu
PadamDua tiga blog jer akak tinggalkan komen, lain2 silent reader, kiranya yang terpilih, kalu banyak,, kan satu kerjapun tak jadi, ralit tau
PadamLagipun JM suka layan akak, apa lagi, meh le kita bersenbang..
kiranya blog JM antara yang terpilih lah ye...tapi JM x leh buat cam akak..JM perlu balas semua kunjungan yg terjah blog JM tu ..tanda terima kasih..skrang ada 109 blog yg perlu di terjah setiap hari huhhu
PadamJM kena jaga rakan2 blogger, ramai kawan2 tinggal komen kay sana
PadamBetul2
Padamofcos lah kalau tidak kerana mereka..siapalah JM di sini
PadamHaik.. Kata xmo komen daa kt sini
PadamBoleh jugak kan resipi yg sama JM gantikan denga ikan siakap je..ikan bawal ke kan cikgu..tapi JM ni rajin masak yg simple je..almaklumlah masak mkn sendiri :-)
BalasPadamKalau akak bertandang rumah JM, guna ikan bawal ya sebab akak tak gemar siakap
PadamWahh..akak suka ikan 'mahal' heee...iakan siakap pun sedap apa..goreng garing ..buat masak merah..nyum nyum nuym
PadamAlorrr bukan selalupun akak datang, inipun tak tau bila? Tapi rasa2nya sini k sana dekat jer, hi3
PadamOh ya, akak dah terima kiriman, tqsm.. nanti wat entri.. (erkkkk kita dah salah guna laman Cikgu untuk personal..)
dh dpt eh..alhamdulillah...terima kasih kerana support blog JM tp perlu lah up entri akak small gift je tu :-)
PadamComel, benda kecik, xmo tunjuk pd Alya, kan si ibu berputih mata, kejam tak akak berebut dengan anak?
Padamheee...x pe next time JM kasi 2 supaya dua2 org dapat :-)
Padamcukup daa tu, segan..
Padamehehehhe...ok..kita stop chatting utk entri ni
PadamOk dear
Padam@Jari Manis
BalasPadamBoleh saja ya JM ikut kreativiti JM masak apapun janji JM ikhlas memasak..ha baru sedap
masak dengna ikhlas itu terbaik walaupun hanya goreng telur :)
PadamAkak setuju 100%, yang penting keikhlasan dan nak tambah KASIH SAYANG dalam masakan.
PadamJM suka masak sambil senyum...buat iar teh pun senyum je..bila mium sedap rasanya walupun hanya teh o heee
PadamTambahkan senyuman dalam masakan.
Padamyeay...betu lah tu
PadamYeayyy...
Padamahaks...ada lagi sambungan nya tu
PadamAda..hi3
Padamokey..lasT!!!
PadamLast!!!
PadamAsalamualaikum ..pelik dengan Etuza pun ada Verty adoi.. apa nak buat ni dah juga klik NO mahu rujuk blogger UMI lah ...UMI mana UMI kat mana ni ...(((
BalasPadamSaya ada ni Cikgu, ada program luar..( baru punya kesempatan buka blog), insya allah malam nanti..
Padamcuba log out akaun dan sign in semula cikgu etuza di semua device
Padamwah...cikgu ahahaha
PadamMasalah dah selesaikan? Entah le blogspot, macam2 gaya kekdah..
Padamkalau x nk susah dgn verty tu x perlu guna pop pup window
PadamMasih berfikir nak ubah setting ke tidak?
Padamtak perlu fikir..tukar je kak
PadamMasih berfikir lagi, alorrrr JM, kt laman akak xderpun yang bertalu2 tinggalkan komen cam kita berdua, maklumlah tak glemer...
Padamx pe nanti JM rajin kan diri ehh
PadamTerharu weyhhhh..
PadamAlaaa..no hal lahh
PadamMungkin akaun google kot ..
BalasPadamusim cuti...musim kenduri ni..banyak dapat bunga telur...bole la dicuba resepi ni nanti.
BalasPadammudah nak buat resepi ni sesuai untuk orang bujang macam CP..
BalasPadamCP mesti hebat memasakkan. Saya langsung tak reti huhu
Padamahaks...Arz dan CP org berbeza kan
PadamApa kata telur rebus yang dikupas kulit digoreng seketika hingga ke warna kekuningan, barulah dibelah dua, cadangan saya..
BalasPadamSuami suka stail gitu sbb kulitnya garing kekuning2an, cantik jer bila terhidang..
PadamBetul setuju dengan umi, memang lebih sedap goreng...resipi tu bukan lagi telur rebus umi..tapi telur rebus goreng merah hehehe..
PadamPastinya dua2 cara SEDAP..
Padamkak umi masak apa pun sodap argh...
PadamAlahai adik akak yang manis, cam le JM pernah makan akak masak...
Padamkak umi hhihihi
PadamGelak laa..
Padamahahaha...ada lagi ingatkan dah habis
PadamHa3
Padamalright last..no more sambungan nya :-)
Padamsedap nampaknya cikgu etuza.
BalasPadambungkus satu
Nampak ringkas dan mudah. tapi kalau saya yang masak belum tentu jadi hahaha
BalasPadamaRz beruntung, isteti pandai masak
Padam** isteri..
PadamUntung lah ada isteti...mcm kami ni huhhu..nk mkan pegi ke dapur buat sendiri
Padam##Isteri :-)
Padamsedapnye..
BalasPadambelum rasa dah tahu sedap ke bunda hee...saje nyakat Bunda
PadamAs'salam..oooo sini ya tempatnya..ni lah masakan kalau nak cepat..kalau goreng lagi macam UMI dan JM sangat sedap..lagi sedap tu..kalau letak lagi dengan hummm!!! sambal balacan aduh nah oral llau pun tak sedar..hehhee...entry lain tak nak komen ke..? alamk lari..kena marah ganggu JM dan kakak dia UMI..
BalasPadamSebenarnya rasanya tak berubah, maklumlah telur rebus cuma ia digoreng seketika untuk nampak cantik kekuning2an.
PadamEntri lainpun kami dah komen tapi dek hidangan telur rebus memikat mata kami, maka disinilah tempat kita bersembang sambil tengok hidangan telur di atas, kenyang rasanya, ahakkk..
PadamNampak gaya boleh dijadikan hidangan pagi esok, JM, meh kita masak guna resepi di atas..
ohh..di sini rupanya kak umi hihihi
Padamayooooo!!! berderet2 komen dari kak Umi...patutlah bil komen mencanak naik..mesti takut JM potong Q kan ahahah
Padamidok le JM, kan akak dah kata, di mana ada JM, disitulah adanya akak..
Padameheheeheh
PadamBerderet?? tak lah, apa yg akak nampak, insan berbaju merah jer banyak hiasi kt sini, akak xder, itu gambar Alya, ahakkk
BalasPadam(Padahal kita serupa, entahlah bila nak abiskan komen kt laman resepi ni?) Letih daa Cikgu dok layan kerenah kita berdua..
dont worry arghh..kak umi tetap JUARA
PadamNanti JM 'SILENT' for 11 days...JM bagi peluang pada akak ye heee
Padamjgn.le silent dik, nnt akak rindukan JM..
Padamyo lah tu ekekeke
PadamMaafkan kami cikgu :-)
BalasPadamMaafkan kami..
Padamahaha..ada lagi tu kaka Umi nak tambah...ingatkan dah habis
PadamItu le akak ingatkan dah habis tapi bersambung2 lagi..
Padamekekekeke
PadamAmboi JM..pandai ye nak nyakat2 bunda pulak...
BalasPadamJM tu memang Bunda, kuat sangat menyakat orang..
Padameheheheeh...sorry ya Bunda...
PadamUmi...umi dah tergoda dengan hidangan telur resipi orang Sabah yer...nanti buat yer...
BalasPadamBetul tu Bunda, akan diusahakan menu2 dari Sabah, pasti sedapkan..
PadamAsalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.