Rusa Osaka Jepun vs Rusa Keningau

Rusa  Osaka Jepun vs Rusa Keningau

Salam blogger Malaysia, salam untuk semuanya.

Petang hari rabu, bersiaran lagi di laman maya Blog Pesona atau Blog Etuza. Harap semua dalam keadaan sihat sejahtera.

Deer Garden Osaka Jepun

Rusa di Osaka Jepun dan Rusa di Keningau Sabah Malaysia, punya beza yang ketara. Pernah juga melihat berbagai binatang, tetapi rusa di  Osaka Jepun, orang yang takut menghampiri kerana RUSA DI OSAKA JEPUN TERLEBIH PERAMAH. Kerana Rusa di Osaka Jepun pandai seluk bag lah. Pandai nak gigit jari orang sebab minta makanan. Ramai berlari-lari anak kerana geli geleman di jilat rusa.

Subahanallah, Etuza pun sama begitu juga teman lain yang sama- sama travel di Osaka Jepun. Bulu berbintik agak grey kekuningan coklat bulu, sihat gebu dan memang rasa nak peluk saja rusa di Osaka Jepun. Rusa di Osaka Jepun telah biasa dengan kehadiran pelancong dari pelusuk Dunia, sebab itu terjalin kasih sayang memberi dan menerima. Rusa di Osaka Jepun rasa selamat bersama manusia.

Deer garden Osaka Jepun

Rusa di Keningau, hendak dekat lari menjauhi. Buat kita rasa tidak seronok. Buat kita nak marah tapi apakan daya kurang kot latihan pada Rusa di Keningau dari segi jinak dan teknik membiasakan rusa pada orang awam. Satu infor yang Etuza tahu rusa di Keningau dipelihara untuk dijadikan sembelihan. Kurang di dedahkan sebenarnya kepada pelawat yang datang. Rusa di Keningau di pelihara di Jabatan Penternakan Haiwan ( Stesen Haiwan Keningau) Apapun nampak rusa meragut rumput di Stesen Haiwan Keningau kelihatan anak-anak Etuza sangat happy, ketika mereka masih kanak-kanak. dapat naik tunggang rusa pula tu..hehehe.

Deer Garden Osaka Jepun

Rusa di Stesen Haiwan Keningau, Sabah

Deer Garden Osaka Jepun

Deer Garden Osaka Jepun

Stesen Haiwan Keningau, Sabah

Deer garden Osaka Jepun

Ayah dan Ibnu Mustaqim semasa 12 tahun di Stesen haiwan Keningau, Sabah


~Etuza~

Catat Ulasan

6 Ulasan

 1. Bugusnya kalau dapat menternak rusa ni

  BalasPadam
 2. Suka tengok rusa, orang teguh hati sabar dan ada impian pasti bloeh usahakan menternak rusa ni wak

  BalasPadam
 3. Gayanya Cikgu seorang pencinta haiwan..

  BalasPadam
 4. Sedap tu kalau dibuat satay,masak kari atau kurma..

  BalasPadam
 5. Pernah tengok di Osaka,memang jinak. Di Keningau belum berpeluang. Thanks atas infonya

  BalasPadam

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.