| Lihat di lembah itu, desa yang cantik di bawah bukit Zakir, indahnya pemandangan. |
Bicara Hati Kala Berada Di Puncak Bukit Zakir
Kemarin yang berlalu, meninggalkan kesan yang berbagai keadaan dalam jiwaraga kita.Ada yang merasa bahagia, gembira, tersenyum riang dan tidak terkecuali ada yang sedih dan pilu serta hampa. Merasakan diri tidak beruntung dalam kehidupan ini.
Kemarin yang sudah kita lalui, sudah kita terima rezeki yang Allah berikan. Makan dan minum yang cukup juga sudah kita nikmati.Duduk agak lama sekita sejam lebih pada perdu roda di atas Bukit Zakir, terasa ada perasaan kagum dengan cipataan Allah di atas Bukit Zakir ini. Melihat ke bawah akan terlihat atap deretan rumah dan atap bangunan sekolah yang tersusun megah berdiri di lembah. Pepohon buahan, pokok pisang dan pohon lain yang tumbuh menghijau menyejukkan mata memandangnya.
Mendongak sedikit ke langit, terlihat langit biru berona kebiruan, samudra awan yang amat luas. Kelihatan dekat tapi jauh. Kemudian merentang Banjaran Croker di sepanjang menjadikan pemandangan Bukit Zakir begitu mendamaikan. Angin bertiup lembut sesekali terasa membaluti tubuh. Kedengaran bunyi burung dan unggas bersahutan. Damai terasa, tenang terasa, hilang tekanan dan perasaan gundah dalam kehidupan ini.
Mungkinkah Matahari terbenam ( Sunset ) Boleh Dilihat Di Puncak Bukit Zakir?.
Di puncak Bukit Zakir sepertinya boleh melihat sunset atau matahari terbenam kala petang atau menjelang senja. Kerana kelihatan pemandangan langit samudra sekali, bersih dan kelihatan jalur biru dilangit menujukkan kesan pancaran cahaya matahari kala pagi. Mungkin kah boleh melihat Sunset ( Matahari Terbenam ) di Puncak Bukit Zakir ini.Wallahualam. Suatu masa akan datang di Puncak Bukit Zakir kala petang. InshaAllah.
Seketika menanti peserta 10 kumpulan Program Perkhemahan UBF Perdana, Etuza duduk menunggu di tepi Puncak Bukit Zakir. Datang menerpa perasaan kagum pada kuasa Allah yang menciptakan keindahan alam semulajadi. Lukisan alam yang mengkagumkan. Gabungan pula dengan ciptaan bangunan yang manusia cipta seperti rumah , masjid dan jalanraya, terbentuklah kombinasi keindahan yang jelas kelihatan di Puncak Bukit Zakir ini. hati kemudian berbicara . Alhamdulillah syukur nikmat ini sementara masih hidup di Dunia ini.Etuza.
| Duduk atas perdu roda membelakangi pemandangan yang indah di Bukit Zakir |
| Terbentang banjaran Croker di belakang..awan agak tebal meyelamuti langit.. |
| Berdiri tengah dan bertopi putih adalah pemilik tanah Bukit Zakir. |
Pandangan luas, di lembah Bulit Zakir, Kampung Penagatan Laut, Keningau.
| Melompat ke atas, riang ria berada di Puncak Bukit Zakir ( 6.11.2025 ) |

0 Ulasan
Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.