Resipi Kuih Piang Aroma Bawang Putih Mama
Disediakan oleh mama hari ini..semua nak serba dua
dimakan dengan elcafe coffie Brand Elken
Oyesssa! Terima Kasih Mama.
Ini keadaan semasa dibuat dan selepas di goreng.
Lembut juga dan bolehlah sebagai alas perut SARAPAN PAGI hari ini.
Resipi Kuih Sakoi Aroma Bawang Putih.
Bahan2nya adalah.
1. 1 kg tepung gandum
2. secubit garam
3. secukup rasa gula..
4. air perahan bawang putih disaring.
5. kuantiti air yang sesuai
6. setengah bungkus moripan ( ragi/yes)
Cara penyediaannya.
1. gaulkan semua dan perapkan selama 30 minit.
2. setelah 30 minit diperap cubit ke talam dan leparkan..
dan belah dua.
3. potong dan goreng ke kuali yang minyak sedia panas.
4. jangan lupa selalu tebalikkan agar kekuningan masak sama rata.
5. dah masak angkat sejukkan dan makan bersama
elcafe coffie anda.
Selamat mencuba.
Banyak sampai sebesen besar..mama dah bagi kat rumah ibu dia
adik dia dan beberapa untuk ibu dan ayah Etuza.
Kuih bentuk lain tu ha ini kerja dua anak manja Etuza ..
tak mahu ketinggalan menguli do kuih sakoi mama tapi..
anda tengoklah lain betul bentuknya..ha masuk blog dah..
Anak-anak seronok belajar memasak dengan mama.
Minum lagi minuman brand marigold yogurt
52 Ulasan
senang je nak buat nya. boleh try ni :)
BalasPadamCepat pergi cuba buat hehe :)
Padamhai Carl..nak cuba mkn masakan dari Nani ke hikss
PadamWah sedapp nya...boleh la kirim kan ke melaka..hehe gurau je..mcm kuih cakui kalau di smnanjung
BalasPadamMacam kuih cakoilah cikgu......Tapi kat Semenanjung kuih cakoi tak de perahan air bawang putih..... Untung anak anak dan bapak anak dapat mama rajin kan....
BalasPadamya lah tu Nom kuih cakoi lah tu..kat kampung Etuza kuih piang kata mereka..ada rasa bawang putih sedap dan lembut ja...hehehe
PadamKalau tambah air bawang putih, tentu lebih sedap dan wangi..
Padamklu tgk btk tu mcm kuih cakoi yg cina selalu mkn ... mmg best buat sarapan ...
BalasPadamsdap ni..blh cuba ni..:)
BalasPadamSekali pandang nampak macam cakoi. Bezanya yang ini ada bawang putih.
BalasPadamBetul tu Farah, kuih cakoi tu..
Padamkak Umi..byk nye tinggalkan komen hihihih...larik!!!!
PadamBanyak erkkk? x sedar, hi3
Padameheheheh...ye
PadamAlamakkk..
PadamFuyoo banyaknya.. Pasti terbaik rasa dia kan cikgu? :)
BalasPadamcal banyak di jual kan di Pasar Malam Keningau..tapi ni mama buat untuk seisi keluarga ya
Padammcm kuih cangkol ja
BalasPadamZarul...cangkol? ke Cangkul eheheeh....cangkol ke Cakoi...org kedah sebut kuih Cangkol ke..ahaha..lawak lah Zarul nih
PadamSama saja kuih cakoi lah tu..tapi di tempat Etuza biasa kuih ni kuih piang..sebab ada tanda belahan dua tengah..di piang so kuih piang ..
BalasPadamfirst time dgr ayat piang ni
PadamMcm best je..Nanti blh lah try...hihihhi
BalasPadamKegemaran suami saya tapi isterinya tak rajin bab2 uli doh, jadi beli jerlah..
BalasPadamsama ja tu umi ..yang dibeli lagi canti ..halus dan lembut..ni mama buat kerana nak manfaatkan masa..pagi hari ini hujan hingga ke petang ..so makan dan makan....)
PadamBertuahnya Cikgu dapat isteri yang punyai kepandaian & rajin.
Padamsenangnya... kalau tak guna 1kg tepung xboleh ke... huhuhu... nak cuba dulu...
BalasPadamCik Ash boleh juga, sasuaikan kuantiti ..agak2 ja bahan ramuan yang lain ya..garam tu biar sikit juga yang banyak nanti masin tak sedap
PadamAsalamualaikum semua..mohon maaf Etuza dah silap bagi nama kuih ni..patutlah ramai blogger keliru. ya ni baru mama bagi tahu Etuza kuih sakoi..dia dah bagi warning ..tak dengar ke ..kan dah kata kuih sakoi..kuih piang tu yang ada inti kacang hitam..ha tu betulkan katanya..mohon maaf...tadi tak bagitahu dia masuk blog resipi dia..
BalasPadamheheheh... silap plak..
Padamsakoi pernah la dgr..
dah serupa dgn kuih cakoi kat semenanjung ni cikgu...cuma cakoi tak letak air bawang putih ja
BalasPadamAlamak..bentuk apa anak-anak buat tu?
BalasPadamDepa makan tak?
Kuih cakoi / kuih kocok..
bookmark resepi !
BalasPadamsenang sangat nak buat.... sha memang suka aroma bawang putih..
Sha ..klau buat nanti pos ke sis JM sikit boleh ehehehe
PadamSelera pulak tengok pagi2 ni hehee.. best.. :)
BalasPadamMudah yer resepinya...
BalasPadamZumal try lah buat nanti jemput sis JM mkn..boleh?
Padamterima kasih kepada semua yang drop komen dan menyenangi resipi mama ini mengena kuih sakoi yang mudah
BalasPadamdi sana..panggil nya Sakoi yek..di sini biasanya JM panggil cakoi..mmg sedap dan lembut je kan..mkn ketika panas..mmg sedap lah terutama musim hujan seperti sekarang
BalasPadamAkakpn panggil cakoi juga
Padamsamalah kito
Padamberapa byk bawang putih yg perlu di saring tu cikgu..ishh..kalau letak bawang putih nanti berbau pulak mulut
BalasPadamJM bawang putih yang kecik kecik ja ya ada 8 biji hancurkan ambil airnya saja. Huuu Jm tak ada lah berbau mulut malah aroma sedap sekali..Etuza pelik juga mana mama dapat resipi ni..tak pernah2 dengar ada bawang putih..tapi serus ada aroma yang lembut dari bawang putih ...gerenti sedp loo
PadamCer Jm cuba buat & masukkan bawang putih, sedap woo, jgn lupa pos ke sini seketul dua..alamat dah adakan?
Padamkalau pos dah sejuk tak sedap..perlu panaskan semula
Padamxpet, akak boleh panaskan semula, janji air tangan JM, ahakkk
Padamkuih tu makan begitu sahaja..x der sos/kuah ke..biasa JM mkn ada sos baru bertambah-tambah sedapnya
BalasPadamPelik JM, kita makan gitu jer, sedap apa..
PadamJM kalau mkn mesti cicah kuah kacang...urrmm...dapnyeee
PadamSelera memasing, hujan2 makan cakoi dengan kopi o panas, fuhhhh meletop.. ( maklumlah asalnya dari kampung)
PadamCedapnya cakoi cicah ngn susu pekat
PadamCedapnya cakoi cicah ngn susu pekat
Padamapasal saya terjumpa entri lama? penuh dgn komen saya n JM
BalasPadamAsalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.