Resipi Kuih Kegemaran Etuza

 Asalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kuih traditional kegemaran Ramai
Resipi Kuih Lenggang ( Paling Mudah )
Bahan-bahan
~ Dua gelas tepung gandum
~Dua biji telur ayam
~Sedikit gula
~ Pewarna hijau ( Perasa Pandan)
~ Air secukupnya

Inti Kuih Lenggang
~ Santan kelapa parut ( boleh guna kerisik kelapa kering)
~ Gula Melaka yang hancur
~ Air untuk menjadikan kelapa parut mudah digaul/goreng

Boleh dihidang di makan kala petang bersama keluarga anda.
Selamat mencuba Resipi Mudah ini.

Hari ini hari ahad hujung minggu yang kita lalui sambil rehat dan santai di rumah. Pasti ada yang bertandang ke rumah jiran atau saudara mara untuk tujuan sesuatu. 

Family Etuza, hari ini semua berada di rumah. Hari ini masuk ke dapur terlihat dalam balang putih ada tepung gandum, ada telur dan ada kerisik kelapa. Lalu Etuza dengan rasa happy membuat kuih tradisional yang kita panggil kuih ketayap atau kuih lenggang gelaran suku kaum Dusun di Sabah. Jadilah sajian petang dan seisi keluarga dapat menikamti kuih ini. Ramai sebenarnya menggemari kuih ini. Alhamdulillah.

Catat Ulasan

11 Ulasan

  1. Yang penting rasa isinya..kalau sedap,memang habis

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasa selera timbul bila nampak kuih jenis ni...rasa kadang kala berbeza dengan yang kita buat sendiri

      Padam
  2. https://www.zukidin.com/2014/03/tutorial-menangani-masalah-tidak-dapat.html

    BalasPadam
  3. Sedap ni kalau kena gaya mau 10 biji kita makan sekali hadap hihii..

    BalasPadam
  4. Kuih ketayap memang sedap buat minum petang!

    BalasPadam
  5. Oh....kuih ketayap....biasa buat untuk minum petang, lepas tu gandingkan ngan teh o panas...nyum..nyum..

    BalasPadam
  6. Ini sama dengan kuih ketayap, kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya sama lah tu..nmemang ramai gemar makan kuih ini

      Padam
  7. Di sini panggil kuih ketayap. Sedap ni buat minum petang.
    Btw, blog ni dah lama saya follow. skang button dia Nyahikuti, maksudnya dah follow.

    BalasPadam
  8. kuih ketayap peberet. Ingatkan ada kuih lain rupanya sama tapi lain nama je.

    BalasPadam

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.