Statistik, Follower Dan Tontonan Blog

Statistik, Follower Dan Tontonan Blog

Asalamualaikum & Salam Sejahtera semua blogger Malaysia dan pembaca maya serta rumpun Keluarga Malaysia juga saudara saudari seantero Dunia. 

Hebatnya Allah pertemukan kita dipersada maya. Melihat aktiviti melihat wajah anda dalam dekat bisu bertinta coretan. Subahanallah.

Gambar sekadar hiasan mewarnai wall blog ini

Statistik blog, grafik tontonan blog, followers adalah saling berkaitan. Pada Etuza kita harus bangga pada blog kita apabila followers bertambah ramai dan hakikatnya memang juta followers blog anda. Ramai followers memungkinkan grafik statik blog mencanak naik hasil tonotonan juga berkait kepada followers dan individu yang tidak kita kenali. Ada ramai di seluruh Malaysia dan di seantero Dunia.

Justeru Followers blog masih perlu Etuza kejar, masih Etuza perlukan kehadiran followers blog Etuza. Selagi ada ruangan angka yang belum diambil maka Etuza itu masih perlukan anda follow blog Etuza. Follow dengan ikhlas. Namun hak anda juga untuk unfollow, tidak mustahil ada yang melakukan unfollow. 

Followers blog Etuza tak apa belum capai angka 4. Tak apa InshaAllah ada juga yang follower nanti. Etuza yakin akan ada walau tak dijemput. Cuma Etuza mohon maaf ya, tak semua blog Etuza dapat terjah. Kerana " Etuza sekadar blogger pinggiran bukan blogger sepenuh masa". 

Terbaru Etuza menemukan satu artikal khusus MENAIKKAN FOLLOWERS blog. Etuza baca dan cuba fahami satu persatu. Tips yang diberi memang menjadi kebiasaan blogger untuk mencari followers atau usahanya meningkatkan kunjungan pembaca maya juga. Katanya " ELAKKAN MEMBUAT AYAT FOLLOW SAYA BALIK, PLEASE FOLLOW BLOG SAYA BALIK, SAYA FOLLOW BLOG ANDA, FOLLOW BLOG SAYA"

Jujur Etuza ada melakukan ayat tersebut di atas. Tapi dalam keadaan Etuza ikhlas, cuma hati kita ini Allah yang lebih tahu. Dalam hati ini tiada rasa MEMAKSA  orang hendak follow blog Etuza. Ya terserah untuk follow dan tidak meskipun ada ayat Etuza "follow blog saya". Bila terbaca tips blogger tersebut, Etuza ambil iktibar, harus juga hati-hati hendak menyuarakan rasa senang hati menjemput teman follow blog Etuza. Kepada blogger atau teman blog yang ada terbaca ayat Etuza sedemikian PLEASE MAAFKAN SAYA YA. Tak berniat memaksa. Terserah sahaja.

Sebetulnya banyak tips nak majukan blog ke khalayak ramai dan seantero Dunia. Seiring dengan meningkat followers blog milik sementara kita ini. Antaranya ialah:-

* Buatlah segmen 
* Buatlah tips seo blog, panduan baru ramai  nak join blog ruangan followers.
* Rajin blogwalking kenalkan promotkan blog anda.
* Blog memberi program sedekah jariah..
* Hargai blogger dengan letak komen membina, memberi motivasi.
* Rajin membuat catatan bernas bermanfaat.
* Letaklah gambar menarik. Pada Etuza gambar penting untuk hiasi blog anda.
tak semua suka, kita tak mampu membawa 100 peratus blogger atau pembaca maya sukakan blog kita ya. Bersangka baik positif amalan ini perlu ada dalam diri blogger Malaysia amnya.

Salam mesra ~etuza~Catat Ulasan

12 Ulasan

 1. Blog Etuza ramai dah followers tu sampai 500 lebih. Fiza 200 je. 🤭

  BalasPadam
 2. Biarlah org follow kita dgn ikhlas .kan cikgu..tak guna jgk kalau smp seolah memaksa utk follow kita

  BalasPadam
 3. takpa perkara yg lepas jangan dikenang.
  semoga lebih maju

  BalasPadam
 4. wii followernya udah banyak gitu bro, salam kenal :D

  BalasPadam
 5. Sikit sikit lama lama banyak tu followers kalau tekumpul-kumpul.. Yang penting rajin blogwalking macam tips yamg cikgu bagi tu... Saya followers sikit saja sebab kurang aktif sama saya lebih targetkan pembaca dari enjin carian

  BalasPadam
 6. Assalamualaikum Bang.. hurm.. kerjaan hakiki membatasi masa untuk blogwalking.. baru sempat datang bertandang ke Blog Abang ni.. Sama klita berusaha untuk menaikkan lagi blog kita.. kata org jepun "Ganbatte"..eheheh

  BalasPadam
 7. Ada blog ni banyak ajar PC jadi sabar segenap sudut cikgu.

  BalasPadam
 8. Kebiasaan kalau blogger tak berapa femes, if kita follow dia, dia akan follow balik. Tapi kalau blogger femes, kita redha jelah. Hehe. Semoga sukses dalam blogging

  BalasPadam
 9. Sikit2 lama2 banyak followers etuza

  BalasPadam
 10. bila masuk bab SEO tu ada pening kadang2 haha - tips yg menarik, sahabat

  BalasPadam

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.