Disember Bulan Penuh Kesibukan Setiap Tahun

Disember Bulan Penuh Kesibukan Setiap Tahun

Disember Bulan Penuh Kesibukan Setiap Tahun

Gambar Family Etuza  Sekitar Nov dan Disember 2015
Ada Apa Pada Bulan Akhir Tahun - Disember 

  Assalamualaikum semua pembaca maya dan teman blog Etuza. Bulan Disember merupakan bulan terakhir dalam 12 bulan setahun.Pastinya antara kita banyak peristiwa yang kita lalui pada bulan Disember setiap tahun.

Rasanya bulan Disember ini merupakan bulan yang amat istemewa selain ada antara kita yang akan menyambut bulan Disember sebagai bulan yang sangat di nanti-nantikan. Antara faktor kenapa bulan Disember sangat dinantikan adalah kerana anda lahir pada bulan Disember. Sebab itu sangat teruja merayakan hari kelahiran anda bersama semua keluarga sanak saudara yang berkumpul bersama di bulan Disember setiap tahun.

Apa Kesibukan Pada Bulan Disember!

Memang banyak sekali kesibukan kita pada bulan Disember setiap tahun. Memang padat sekali pengisian kita terhadap  bulan akhir ini.Bersempena cuti sekolah akhir tahun 2015 ini mari kita lihat senarai kegiatan, peristiwa, aktiviti atau berbagai program yang menjadi agenda mengisi kesibukan setiap deti di bulan Disember.Antaranya ialah:-

1. Sepanjang bulan Disember adalah cutih ahir tahu persekolahan setiap tahun.
2. Bulan kemenangan bagi pelajar SPM kerana  bulan Disember pasti akan adat tarikh terakhir pelajar SPM menduduki peperiksaan SPM dan mereka akan berehat selama  3 bulan menunggu keputusan SPM tahun semasa. 
3. Bulan yang paling banyak pasangan mendirikan rumahtangga ( bernikah/bersanding) 
4. Paling banyak jemputan yang kita terima, terutama undangan ke majlis perkahwinan dan kenduri.
5. Perayaan hari Kristmas bagi penganut agama Kristian jatuh pada 25hb Disember setiap tahun.
6. Keputusan PT 3 akan diumumkan pada pertengahan bulan Disember, tahun ini jangkaan dikeluarkan keputusan PT3 ialah pada 14hb Disember 2015.
7. Bulan kita menentukan adakah azam tahunan terlaksana dan bulan kita menetukan azam yang baru ( azam tahun 2016 nanti)
8. Bulan paling ramai pelancongan dilakukan, melancong ke dalam negara atau ke luar negara.
9. Bulan paling banyak menggunakan kewangan, buget tinggi dengan menyambut berbagai perayaan oleh sesebuah keluarga. Antara buget yang diatur ialah buget membeli pakaian sekolah dan alat-alat tulis, buku rujukan dan sebagainya.
10. Bulan program balik kampung ziarah ibubapa, datuk nenek. Ini kerana cuti sekolah yang memberi ruang balik ke kampung anda masing-masing.
11. Bulan yang memberi ruang kepada keluarga mengadakan majlis doa selamat serta kesyukuran.
12. Bulan yang paling sesuai digunakan oleh ibubapa adakan majlis berkhatan kepada lelaki yang sudah sesuai bersunat.Majlis berkhatan secara ramai-ramai. 
13. Bulan pengiraan bonus simpanan ASB dan sebagainya.
14. Bulan Umrah, kerana pada bulan Disember paling banyak jemaah Umrah datang ke Mekah mengerjakan Umrah.
15. Bulan terakhir menghantar semua laporan dalam sesebuah organisasi sekolah atau jabatan lain di sektor Perkhidmatan Awam.
16. Bulan paling sesuai mengadakan Majlis Hari Keluarga tertentu.Bertemu keluarga dari dekat dan jauh datang bersama ke Majlis Keluarga ini.
17. Bulan berehat yang paling menyeronokkan bagi sesebuah keluarga.
18. Bulan yang seronok kerana ramai membuat BBQ bersama teman dan sahabat anda.
19. Bulan yang paling sesuai unt mengeratkan silaturahim antara satu sama lain.
20. Bulan untuk membentuk ketenangan dan mengurangkan tekanan kerja dalam kehidupan seharian.Dan terakhir, ialah
21. Bulan paling banyak entri atau artikal dalam blog anda. Bulan berblogging sakan. ( Anggapan Etuza saja no 21 ini)

Senarai itu sahaja yang dapat Etuza abadikan dalam blog, tentang kesibukan tiap kita di bulan Disember iaitu bulan terakhir pada setiap tahun semasa.Selamat membaca dan mengambil ilmu baru.

Pesan Etuza, biar apapun juga kesibukan bulan Disember, marilah kita agar kita sentiasa menjaga keselamatan terutam ketika memandu kenderaan anda. Baca doa kepada Allah yang maha kuasa.

Share this:

Enter your email address to get update from Etuza.

12 ulasan

saya sibuk layan permintaan anak buah nak mkn itu ini ... huhuhuuu

Bulan penutup hujung tahunkan cikgu..ada yang bergembira,,tidak kurang yang berduka..

betul tu cikgu.. bulam dec selalu jd bulan paling sibuk ..hehe
terima kasih atas ingatan

salam cikgu! saya sangat menantikan bulan disember ni

Disember bulan kelahiran saya & anak pompuan sulung..

Naper dik? cer citer sikit...

best cikgu dapat berehat sebab cuti sekolah.. aiza takde cuti pun cikgu, krismas dan maulidur rasul nanti pun kena kerja..

aiza pun lahir bulan 12 juga.. ;)

Wah memang sibuk ya..sama la si bujang ni pun sibuk nak siapkan projek untuk tahun 2016

kalau JM setiap bulan sibuk

kalau bulan dis sibuk pergi kenduri kahwin

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.

Google+ Followers

Label

Ceritaku (468) Ucapan (461) Agama (425) Berita (395) Dunia Blog (349) Promosi. (334) Doa (333) Info Lelaki (303) Tips Blog (278) Pengalaman (257) Anak (248) Pendidikan (230) Nasihat (223) Kasih sayang (214) Rasa Bahagia (189) Berita Keningau (188) Hadiah (168) Pelancongan (157) Alam Semulajadi (138) Gambar (131) Ekonomi (118) Sejarah (115) Segmen (112) Keluarga (111) Blog (85) kesihatan (81) Tentang lelaki (75) Isu Semasa (59) Cinta (57) Tumbuhan (55) Rumah tangga (53) Motivasi (50) Bunga (48) Resipi (43) Nilai Moral (39) Cari Makan (38) Percutian (38) Budaya (36) Award (32) Herba (32) Masyarakat (32) Promosi Nuffnang (30) Haiwan (29) Sahabat Blog (29) Sajak (29) Harijadi (28) Kucing (24) Perkahwinan (23) Artis (20) Rasullah SAW (20) Seni (19) Sukan (19) Tips (19) Sekolah (18) Makanan (17) Iklan (14) Lanskap (12) Petua (10) Kalender (9) Majlis Kahwin (9) Bulat (8) Elken (8) Lirik Lagu (8) Hari Jumaat (7) Kuiz (6) Politik (6) Ikan (5) Pantun Melayu (5) Anak Buah (4) Grafik (4) Restoran (4) Tazkirah (4) Hari Raya (3) Jantung (3) Pertunangan (3) Takziah (3) Banjir (2) Buah (2) Tahun Baru (2) BRIM (1) Cuaca (1) Teknologi (1) Tutorial (1) a (1)
Copyright © 2015. ETUZA - All Rights Reserved
Template Created by Kompi Ajaib Proudly powered by Blogger