Jenis-Jenis Blog & Pastikan Blog Anda Bertema

Jenis-Jenis Blog & Pastikan Blog Anda Bertema

Apakah Jenis-Jenis Blog ?
Sekadar Menghiasi laman Etuza


Kenali Jenis-Jenis Blog Dan Pastikan Jenis Blog Anda Bertema.


1. Blog Politik : Berkaitan berita,politik,aktivitis dan semua perihal yang berasakan blog (seperti kempen).

2. Blog  Peribadi : Disebut juga buku harian online yang menceritakan pengalaman seseorang, keluhan, puisi atau syair, idea dan perbincangan bersama rakan-rakan .

3.  Blog Bertopik  :  Blog yang membahas tentang sesuatu dan fokus kepada perbahasaan tertentu.

4. Blog Kesihatan :  Lebih spesifik tentang kesihatan.Blog kesihatan kebanyakannya berisi tentang keluhan pesakit, berita kesihatan terbaharu,keterangan-keterangan tentang kesihatan dan lain-lain.

5.  Blog Sastera  :Lebih dikenali sebagai litblog (Literary Blog).

6.  Blog Perjalanan:  Fokus kepada penceritaan perjalanan yang menceritakan pengalaman  perjalanan/travelling.

7.  Blog Kajian:  Persoalan tentang akedemik seperti kajian terbaharu.

8. Blog Undang-undang:  Persoalan tentang undang-undang atau perihal berkaitan undang-undang atau disebut juga dengan blawgs (Blog Laws).

9.  Blog Media:  Fokus kepada kontrovesi atau berita media massa yang tidak konsisten;biasanya hanya untuk surat khabar atau rangkaian televisyen.

10.  Blog Agama:  Membahas tentang agama.

11. Blog Pendidikan: Biasanya ditulis oleh pelajar atau guru.

12. Blog petunjuk ( directory) : Mempunyai banyak link halaman website.

13. Blog perniagaan: Digunakan oleh ahli perniagaan atau usahawan untuk kegiatan promosi bisnes mereka.

14. Blog pengganggu ( SPAM) : Digunakan untuk promosi bisnes affiliate yang juga dikenali sebagai splogs ( Spam Blog) 
( ini rupanya yang dikatakan Spam Blog- Tujuan Bisnes online pula) 

kepada blogger semua pastikan blog kita bertema.Jika dilihat pada senarai jenis-jenis blog itu blog Etuza mirip kepada yang no 2,no 6, no 11,no 9,no7 dan no10. ( Banyaknya jenis blog Etuza bercampur aduk nampaknya ) Apapun kita hendakkan, kepuasan maknanya kita tidak terhad fokus kepada satu jenis saja. Nanti boring rasanya fokus satu  jenis blog. Blog anda jenis apa ya?

Share this:

Enter your email address to get update from Etuza.

23 ulasan

blog no 14 tu paling menyampahkan ;-P

inshaallah, great sharing tips

hehehe blog saya dah rojak.. campur aduk mcm2 dengan resepi la.. dengan kisah jalan la.. dengan review la..

Hihihi akak punya blog caca marba jer Etuza..
Ikut apa yg nak tulis..
Langsung tak ada jenis pun :D

ASSALAM..BLOG KAK CACA MARBA KDG LARI DARI TEMANYA...

Saya jenis blog peribadi. habis... hal hal peribadi saya saya tulis. sebab itu, saya selalu minta kat kawan kawan yang kenal saya supaya baca dan habiskan di blog saja. jangan crita pada orang lain pula.

walaupn saya tahu risiko tinggi, ntahlah... itulah saya...

Blog saya pun rojak juga..:)

pantas blog saya kembang kempis di serp google, rupanya karena blognya tidak bertema...hahay menyedihkan deh ih

Blog kakak macam rojak cikgu
Tak ada tema-tema pun:)

Rasanya sy blog no 2 tu kot Cikgu....
yg no 14 tu memang tak best.. kacau...

Blog CP dari blog peribadi dah jadi blog rojak. anyway terima kasih hadiah dari Etuza.

nice sharing etuza.... sy blog rojak jer...

blog asal peribadi, sekarang dah jadi rojak..

blog saya pula... ntah apa apa entah... tapi saya lebih kepada gelagat anak2 di rumah dan cerita masa kecik2 di Mamut Copper Mine Ranau Sabah

Saya punya blog tg belajar dr pengalaman hidup,,blog mybgarden juga pencinta agromani..semua berteman ...btw salam kenal..sila mampir ke tempat saya..blogroll ya

Blog utama no.4

Blog ke 2 no 2..

Blog yan blog rojak :-))

kak ana lebih kepada niche lifestyle, perkongsian ke arah gaya hidup sendiri yang sederhana :)

Blog cik akak sekadar ingin berkongsi minat je...hahaha

Blog aiza rojak.. Semua campur.. Lebih banyak mengenai peribadi dan tips..

Zumal rasa nak campur kesemuanya ^-^

niche blog saya lebih kepada pelancongan, fotografi, personal.. dengan domain yang berbeza

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.

Google+ Followers

Label

Ucapan (432) Ceritaku (417) Berita (380) Agama (366) Dunia Blog (326) Promosi. (300) Doa (293) Info Lelaki (265) Tips Blog (265) Pengalaman (234) Anak (211) Nasihat (205) Pendidikan (201) Rasa Bahagia (182) Kasih sayang (178) Berita Keningau (169) Hadiah (149) Pelancongan (129) Gambar (120) Alam Semulajadi (116) Ekonomi (102) Segmen (101) Sejarah (101) Keluarga (83) Tentang lelaki (72) kesihatan (70) Blog (62) Isu Semasa (57) Cinta (55) Rumah tangga (52) Tumbuhan (51) Bunga (42) Resipi (41) Cari Makan (37) Motivasi (35) Nilai Moral (34) Budaya (31) Award (30) Herba (29) Sajak (28) Sahabat Blog (27) Harijadi (25) Percutian (25) Masyarakat (22) Haiwan (21) Promosi Nuffnang (20) Rasullah SAW (20) Kucing (19) Perkahwinan (19) Tips (19) Seni (18) Artis (17) Sukan (17) Sekolah (11) Petua (10) Iklan (9) Kalender (9) Bulat (8) Majlis Kahwin (8) Lanskap (7) Lirik Lagu (7) Hari Jumaat (6) Kuiz (6) Politik (6) Ikan (5) Pantun Melayu (5) Elken (4) Grafik (3) Jantung (3) Pertunangan (3) Anak Buah (2) Banjir (2) Buah (2) Takziah (2) Hari Raya (1) Makanan (1) Restoran (1) a (1)
Copyright © 2015. ETUZA - All Rights Reserved
Template Created by Kompi Ajaib Proudly powered by Blogger