Tiramisu Gebu Lazat Sekali

Tiramisu Gebu Lazat Sekali

Tiramisu Untuk Seisi Keluarga.
Tiramisu Air Tangan Anak Gadis Etuza

         Last Entri malam ini, hendak kami kongsikan resipi Tiramisu yang di sediakan oleh anak sulung Etuza sebelum flight balik belajar. Katanya teringin sangat hendak praktikkan satu resipi yang telah dia pelajari dari kawan-kawan belajar di Universiti. Anak perempuan memang naluri suka memasak itu normalnya mesti ada. Hasil tiramisu yang disediakan  oleh anak sulung Etuza seperti dalam gambar. Nampak simple tetapi amat sedap dimakan ketika petang hari. Taburan serbuk koko menambah kelazatannya hingga menjilat jari. Tapi lupa Etuza tanya apa bahan-bahannya, Esok pagi akan tanya mama apa resipi bahan makanan Tiramisu ini. Nama makanan ganjil, entah dari mana dapat nama sebegini Etuza pun pelik.

Bahan Resipi Tiramisu Family Etuza

1. Cream Cheese ( 250gram)
2. Olden Burger 1 Kotak ( 1000gram )
     ( ambil dalam satu gelas sahaja )
3. Gula kastor - secukupnya
4. Serbuk koko
5. Biskut merry ( pilihan anda masing-masing)


Agar Lebih Jelas Dalam Gambar
Semua Bahan Dinyatakan


Cara Penyediaan Tiramisu Family Etuza

1. Gaulkan semua bahan gula kastor, cream cheese dan olden burger hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam bekas mesin pemutar, putarkan sehingga gebu dan putih.
3. Ambil bekas kecil masukkan sedikit dan letak kepingan biskit merry anda. Tindihkan dengan Tiramisu yang gebu di atas kepingan biskut merry. ( biskut merry terletak di tengah Tiramisu)
4. Sebelum tutup taburkan dengan serbuk koko secukup bagi anda.
5. Tutup bekas dan sejukkan ke dalam peti sejuk sehingg 30 minit atau 40 minit atau 1 jam boleh juga.
6. Keluarkan dari peti sejuk mula lah menikmatinya bersama family anda.
Bunga ini Etuza abadikan untuk anda.
Semoga ceria melihatnya..Ucapkan PUJIAN
Kepada Allah yang menciptkan keindahan alam buana ini.
Terpesona dengan kecantikan bunga ini..sangat cantik
lembut dan gebu...persembahkan untuk tatapan kita semua
Inilah lambang Pesona Alam Ciptaan Yang Esa, Subahanallah.
Perkenalkan blog Pilihan Etuza hari ini. Klik PILIHAN.

Share this:

Enter your email address to get update from Etuza.

20 ulasan

Assalamualaikum,
Tiramisu tu nampak sedap betullah,,...jgn lupa share2kn resepi ya hehe...thanks

Lapar pulak pagi2 ni bila tengok tiramisu tu...hihi
Selamat hujung minggu untuk Etuza & family

ketiak ..?? hehe.. baca dua tiga kali supaya message sampai...

nampak menarik tu... rajin anak dara cikgu...

sedapnya boleh cuba resepi ni..tq

alamak iya lah..ketika sebenarnya...ok terima kasih ted=guran dah dibaiki ya Nurzafirah

sudah ada resipi dan cara penyediaan..

selamat berhujnung minggu juga Fidah Shah

pasti rasa sedap ..baru juga seketika tadi mama pula yang buat...

Resepinya mana cikgu...pernah makan kat kfc

x pernah cuba lg resepi ni.. sedap ya,?

Wahh sedap ni santai2 makan petang sekeluarga... mmg nikmat... :)

tiramisu!!!! JM ni pandai mkn je nak buat? Hurrmm entah bila agaknya :-)

JM terbaik ..memang sedap tiramisu ni..anak Etuza pula yang ajar maknya tu..ok dah pandai,,,

Betul Umi sedap tu lah..anak pun di ajar oleh kawan2 dari sana semenajung..kawan dia ramai orang sana..

ya KK hari ini ada juadah ni siap sedap juga..

Ya di KFC hari tu anak oder ingatkan aiskrim..katanya Tiramisu..pelik nya nama..but hummm! etuza habiskan biasa tak makan sejuk macam ais..ni Etuza makan...hahaa

tiramisu..sedapnya Etuza..nak cuba la nanti..

Wowwwwww sedappnyaaaa

Rajin anakanda cikgu memasak.. Nampak sedap..

sedap dan mudah..kalau saya gantikan cream cheese dengan krin kastard sj..sedap juga

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.

Google+ Followers

Label

Ucapan (431) Ceritaku (417) Berita (380) Agama (364) Dunia Blog (326) Promosi. (300) Doa (293) Tips Blog (265) Info Lelaki (264) Pengalaman (234) Anak (210) Nasihat (205) Pendidikan (200) Rasa Bahagia (181) Kasih sayang (178) Berita Keningau (167) Hadiah (148) Pelancongan (129) Gambar (120) Alam Semulajadi (116) Ekonomi (102) Segmen (101) Sejarah (101) Keluarga (83) Tentang lelaki (72) kesihatan (70) Blog (62) Isu Semasa (57) Cinta (55) Rumah tangga (52) Tumbuhan (51) Bunga (42) Resipi (41) Cari Makan (37) Motivasi (35) Nilai Moral (34) Budaya (31) Award (30) Herba (29) Sajak (28) Sahabat Blog (27) Harijadi (25) Percutian (25) Masyarakat (22) Haiwan (21) Promosi Nuffnang (20) Rasullah SAW (20) Kucing (19) Perkahwinan (19) Tips (19) Seni (18) Artis (17) Sukan (17) Sekolah (11) Petua (10) Iklan (9) Kalender (9) Bulat (8) Majlis Kahwin (8) Lanskap (7) Lirik Lagu (7) Hari Jumaat (6) Kuiz (6) Politik (6) Ikan (5) Pantun Melayu (5) Elken (4) Grafik (3) Jantung (3) Pertunangan (3) Anak Buah (2) Banjir (2) Buah (2) Takziah (2) Makanan (1) Restoran (1) a (1)
Copyright © 2015. ETUZA - All Rights Reserved
Template Created by Kompi Ajaib Proudly powered by Blogger