Tutorial : Scroll Box For Blog Archive

Tutorial : Scroll Box For Blog Archive

Tutorial : Scroll Box For Blog Archive

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Asalamualaikum & Selamat Sejahtera Semua

Gambar Etuza sekadar hiasan - Positifkan diri kita semua
terima kasih melihat blog Etuza.

Blog Archive yang Entry Lama-Lama tu lah nak buat scrol agar tidak memanjang ke bawah dan dapat paparan entri terdahulu, ini lebih memudahkan pengunjung nak klik mana-mana catatan baru dalam blog kita. Bak kata orang kita cuba memudahkan dan janganlah menyusahkan. Harap Etuza tidak menyusahkan sesiapa ya. Mohon maaf.

Masalah Etuza dah lupa klik mana dah. Log in ke Dasboard boleh tetapi ruangan Design dan buat edit tu yang Etuza bagaikan dah lupa. Siapa boleh bantu, inshaAllah akan hargai bantuan anda. Klik mana ya Design tu. Bukan reka letak kan nak klik. Maklumlah terlalu lama tak Edit sebarang alat dalam blog ini jadi lupa pula. Alamak ada tak blogger nak bantu jelas kan tutorial scrol box blog archive ni.


Panduan ini dari blog terkenal Lyssa Faizureen Terima kasih Cik Lyssa.

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan cari kod yang ini : 

3. B4 korang jumpa kod yg kat atas ni , korang akan jumpa kod yang ini dulu :



 4. Gantikan kod ini  
 dengan kod yang ini 


p/s : Korang boleh tukar Size Height 200px mengikut kesesuai blog ;)


5. Korang PREVIEW dulu . kalau menjadi , terus SAVE ok ? :))


Ada tak blogger sudi beri penjelasan bagaimana nak buat. Dah lupa Etuza, lupa nak klik mana. Selain itu Etuza risau blog templet jadi bubur akibat Etuza tidak bertanya. Bahaya jika templet jadi bubur atau jadi rosak. Sudilah bantu kepada yang sudi. Apapun akan usaha juga namun sekarang ni nak off ada kerja yang realiti di hadapan. Blog kemudian. 

Share this:

Enter your email address to get update from Etuza.

10 ulasan

Hilang pula kod2 tu tau..alamak..klik ke Blog Lyssa ya

klik sini

https://belogsjm.blogspot.com/2016/06/scroll-box.html

Asakam Blogger Jamil Hashim..sepantas memberi bantuan akan klik ya Mil..
baiklaj jjika Etuza berjaya . Jamil dapat hadiah produk dari Mesir inshaAllah..

Log in
Dassbord
Design
Add
(paste kod yang dikehendaki..)

Yang mana2 tak perlu boleh delete tp sebaiknya peringkat akhir edit..

Kang yang dikejar tak dapat, yang dikendung berciciran 😄😄😄

rasanya tuan dh berjaya letak scroll bar tu..

Mohon maaf..tak keluar kod..kepada pembaca maya klik ke laman Lyssa ya..akan keluar terus kod2 tu

Terima kasih Jamil harap saya berjaya nanti..

Terima kasih bantuan Umi..harap ada kemahiran tu nanti saya apply ya

Kod tak keluar Mr Etuza. Huhu. Takpe Mr Etuza. Okey je. :)

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.

Google+ Followers

Label

Ceritaku (478) Ucapan (464) Agama (435) Berita (396) Dunia Blog (350) Promosi. (338) Doa (336) Info Lelaki (309) Tips Blog (278) Pengalaman (263) Anak (254) Pendidikan (237) Nasihat (224) Kasih sayang (215) Berita Keningau (196) Rasa Bahagia (191) Hadiah (168) Pelancongan (164) Alam Semulajadi (148) Gambar (131) Ekonomi (121) Sejarah (119) Keluarga (112) Segmen (112) Blog (85) kesihatan (83) Tentang lelaki (75) Isu Semasa (59) Cinta (57) Tumbuhan (55) Rumah tangga (54) Bunga (50) Motivasi (50) Percutian (47) Resipi (43) Budaya (42) Nilai Moral (40) Cari Makan (38) Masyarakat (34) Award (32) Herba (32) Promosi Nuffnang (31) Haiwan (29) Sahabat Blog (29) Sajak (29) Harijadi (28) Kucing (24) Perkahwinan (24) Artis (20) Rasullah SAW (20) Sukan (20) Makanan (19) Seni (19) Tips (19) Sekolah (18) Iklan (14) Lanskap (12) Petua (10) Kalender (9) Majlis Kahwin (9) Bulat (8) Elken (8) Lirik Lagu (8) Hari Jumaat (7) Kuiz (6) Politik (6) Anak Buah (5) Ikan (5) Pantun Melayu (5) Grafik (4) Restoran (4) Takziah (4) Tazkirah (4) Hari Raya (3) Jantung (3) Pertunangan (3) Banjir (2) Buah (2) Tahun Baru (2) BRIM (1) Cuaca (1) Teknologi (1) Tutorial (1) a (1)
Copyright © 2015. ETUZA - All Rights Reserved
Template Created by Kompi Ajaib Proudly powered by Blogger