Blogger Umi Alya Ini Rahsia Resipi Nasi Hainan Etuza

Blogger Umi Alya Ini Rahsia Resipi Nasi Hainan Etuza

Blogger Umi Alya Ini Rahsia Resipi Nasi Hainan Etuza

Harap Umi Dapat Tips Ni..
Cara Mudah Resipi Nasi Hainan Etuza..
Sedap Sangat - Anak-Anak Menjilat Jari..
Hummm! Aromanya...Best!
Mudah Saja. Pecah Rahsia..)

Inilah bahan untuk Resipi Nasi Hainan kegemaran Etuza. Harap jangan terkejut..
Sebab mudahnya...tak menyusahkan pun..dapatkan yang cepat..
jadilah Nasi Hainan yang sedap.

Bahan-Bahan Untuk Resipi Nasi Hainan Mudah Blogger Etuza ( Khas Untuk Blogger UMI Alya )Sebab Blogger Ini Ingin Nak Tahu Cara Etuza Masak Nasi Hainan...(malu sebenarnya sebab pecah rahsia )

Bahannya.

* Beli Perencah Nasi Ayam Hainan Ikan Brand
( dua paket perencah ini)
* Dapatkan yang halal
* 4 tin dari tin susu junjung beras brand anggur
( tambah 1 cawan beras wangi jika ada, untuk nasi lebih wangi
dan lembut )
* Air secukupnya untuk memasak nasi hainan ini.


Caranya pula.

* Bersihkan beras yang telah disukat
* Letak air secukupnya untuk memasak nasi hainan ini
* Koyakkan 2 paket perencah nasi ayam hainan ikan brand
letak dahulu ke dalam bekas dan letak segelas air
kacau kemudian curahkan ke dalam
periuk berisi beras dan gaulkan hingga kaluar
cairan dan aroma perencah nasi ayam hainan.
On suis dan biarkan hingga masak sempurna.
* Sudah masak bentukkan dengan cara anda sendiri..
* Hidangkan dengan makan nasi hainan tanpa lauk pun boleh.

Memang aroma sangat wangi.
Kedapatan dah perencah ja dari market.
Cari dan beli..mudahkan..

Harga perencah nasi ayam ikan brand
di Keningau hanya RM 3.95 sen satu peket. Jangan lupa Klik juga..
Pautan untuk resepi Kek Coklat Moist Berkrim SINI..

Selamat Mencuba Semua.

Share this:

Enter your email address to get update from Etuza.

18 ulasan

Pandai memasak rupenye cikgu etuza ni....
hebat!

Terharunya Cikgu, terima kasih di atas entri ini, nanti boleh cari rempah kat snii dan mencubanya.

dah pecah rahsia...guna brand Ikan ya cikgu...

oo, pakai rencah je yea, sonang la tu, boleh cari, tumpang lalu..

Sebenarnya lama dah saya tak masak nasi ayam, gayanya pagi esok jerlah masak untuk anak2.

Pertama kali akak tau ada rempah nasi ayam

xpernah jumpa lagi perencah ni... nnt pegi cari tgk

entri khas buat kak Umi Ala je..x pe lah..JM bawak diri ke belakang pintu dapur ahahaha

JM tunggu kak Umi ALya masak..nanti boleh pegi mkn kat umah beliau

4 tin dari tin susu junjung beras brand anggur or 4 tin susu junjung beras cap anggur atau 4 tin susu beras tak kisah beras jenis ape? ehh...confius ke tak ni..ke JM yg confius

boleh tak kalau campurkan dulu perencah dengan air pastu masukkan ke dalam beras. Kemudian baru tambahkan air sukatan utk memasak. Risau jika letk sukatan air terlebih dahulu then baru tambah rencah yg telah di bancuh sukatan air utk memasak air berlebihan. Kiranya sesuai di mkn dgn ayam goreng atau ayam masak merah or sup ayam..ke mkn dgn ikan goreng ahahah

Etuza maksudkan bekas tin susu cap junjung tu JM ..hhehe ni lah lelaki tak berapa tahu ..BM tak berapa tinggi ni JM hehehe.. kami guna tin bekas susu junjung ..mujur JM baca kalu tak Etuza tak kan nampak kesalahan struktur kata dan maksud ..hehehe

boleh saja JM..cuba ya pasti aroma memenuhi ruang dapur..aroma memang sedap..nasi sedap tanpa lauk boleh makan..appaun tetap ada lauk ..masak rendang pun boleh..

ada tu perencah di market tu UMI cuba cari ya..senang masak nasi hainan ni..aroma tu yang Etuza suka hidu

itulah JM kalau cikgu nak tahu...suka baca word by word dan ayat by ayat kerana JM tahu entri yg di tulis utk di baca..huhuh..

ohhh barulah faham...di rumah JM ni mmg x beli susu tin sbb kalau minum milo x letak susu..so sukatan utk beras tu JM main agak2 kuantiti lebih kurang guna tin susu tetapi JM ganti dengan bekas lain cuma bekas tu lebih kurang sebesar tin susu tadi..

esok nk pegi pasar..so nk try cari perencah ni ada jual ke tidak..kalau x de melepas lah nk masak utk esk tgh

masak nasi ayam hainan makan bersama sup tulang

Mungkin kat daerah ini xder terjual kot perencah tu tapi saya sudah masak guna resepi biasa, alhamdulillah kegemaran anak2

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.

Google+ Followers

Label

Ucapan (443) Ceritaku (429) Agama (384) Berita (383) Dunia Blog (337) Promosi. (312) Doa (311) Info Lelaki (272) Tips Blog (269) Pengalaman (240) Anak (223) Pendidikan (212) Nasihat (209) Kasih sayang (190) Rasa Bahagia (184) Berita Keningau (179) Hadiah (155) Pelancongan (140) Alam Semulajadi (125) Gambar (122) Ekonomi (108) Sejarah (108) Segmen (106) Keluarga (96) Blog (75) Tentang lelaki (74) kesihatan (71) Isu Semasa (58) Cinta (56) Rumah tangga (53) Tumbuhan (51) Bunga (43) Resipi (41) Cari Makan (38) Motivasi (37) Budaya (34) Nilai Moral (34) Percutian (31) Award (30) Herba (29) Sahabat Blog (29) Sajak (28) Harijadi (26) Masyarakat (26) Haiwan (23) Promosi Nuffnang (23) Perkahwinan (22) Kucing (20) Rasullah SAW (20) Artis (19) Seni (19) Tips (19) Sukan (18) Sekolah (12) Iklan (10) Petua (10) Kalender (9) Majlis Kahwin (9) Bulat (8) Lanskap (8) Lirik Lagu (8) Hari Jumaat (7) Kuiz (6) Makanan (6) Politik (6) Elken (5) Ikan (5) Pantun Melayu (5) Grafik (4) Anak Buah (3) Jantung (3) Pertunangan (3) Banjir (2) Buah (2) Hari Raya (2) Takziah (2) BRIM (1) Cuaca (1) Restoran (1) a (1)
Copyright © 2015. ETUZA - All Rights Reserved
Template Created by Kompi Ajaib Proudly powered by Blogger