Selamat malam, nampaknya Etuza kena siapkan satu Entry tentang masakan tradisional masyarakat Sabah.
Jenis Masakan : Hinava
Ini gambar masakan Hinava di Restoran PoyoLala.
Restoran baru di Keningau, Sabah.
Resipi Hinava Masakan Tradisional Sabah
* Bahan
1. Ikan tenggiri ( di ambil isi ikan )2. Limau kasturi atau limau kapas ( diperah bagi membuang langsi ikan )3. Garam secukup rasa 4. Hirisan sayur peria menambah kan rasa lazat.5. Hirisan lada merah 6. Bawang merah dihiris halus7. Cuka makan bagi ( jika perlu )
** Cara menyiapkan Hinava
1. Ambil isi ikan mentah tenggiri dan segar.2. Perahkan limau sehingga langsi ikan tiada lagi 3. Letakkan garam, perasa secukup rasa 4. Taburkan hirisan nipis sayur peria 5. Taburkan pula hirisan bawang merah yang halus.6. Hirisan halus lada merah 7. Cuka makan jika ( perlu )
( sangat mudah menyediakan masakan ini kerana ikan tenggiri tidak perlu di rebus,tetapi diambil isi yang masih segar,pasti tinggi khasiat ikan itu jika tidak di rebus )
Cubalah masakan tradisional Sabah.
Apa komen anda Blogger Sabahan sila tegurEtuza jika resipi itu ada yang bezadi Keningau.
15 Ulasan
Nice share uncle... Hinava memang terbaik :)
BalasPadamSelalu makan ja kawan2 bagi tu calr..ingatkan isi ikan tu direbus..
BalasPadamooo isi ikan tak perlu dimasak ya..
BalasPadamMemang sekali makan nak ambil lagi, tapi kena ada nasi ...hehehe
BalasPadamwoww...mcm best tu..xpernah rasa lg..
BalasPadamalahai..mcm tu je..mkn isi ikan mentah? alamak..JM mungkin x boleh nk telan..pernah try mkn di Korea hari tu..huhuh..surrender.. tak boleh telan
BalasPadam@❤Kamsiah❤
BalasPadamTak perlu tu madam kamsiah
@ikhwan yusuff
BalasPadamsedap i wan tak banyak kolestrol
@Jari Manis
BalasPadamHahaha JM abislh kalau kat Sabah kena bagi makanan ini
Hehehe makanan tradisi la ni ..Lya rasa2 mmg takleh la nak makan mentah gtu huhuhu
BalasPadamResepinya lebih kurang Umai2 kan Cikgu?, cuma beza Hinava diperbuat dari ikan tenggiri segar.
BalasPadamSaya pernah makan umai-umai (berasaskan udang segar), hasil air tangan menantu kita yang berasal dari Sarawak merangkap suami kepada anak saudara, sedap tapi kalau ikan, entahlah, boleh makan ke tidak..
Pasti rasa masam dek perahan asam limau tu dan bau hanyir tentunya tiada, kalu taruk cili padi pasti sedapkan, rasa masam2 pedas.. cam sedap jer..
BalasPadam(nak juga ubah suai resepi orang, hi3)
Ala ala kerabu ni yeh Etuza.......rasanya kalau nak buat kat rumah ni kena rebus dulu barulah depa makan kot
BalasPadam** pembetulan: umai
BalasPadamIni versi sushi ala Sabah. Tp tak ada rasa ikan mentah punya. Sbb dah masak dek keasaman limau atau cuka. Rasa masam, pedas, masin dan manis (jika ditambah gula).
BalasPadamAsalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.