Demontrasi Memadamkan Api Oleh Penyelamat

Demontrasi Memadamkan Api Oleh Penyelamat

Api semasa kecil menjadi kawan, bila menjadi besar menjadi lawan . Kata bidalan ini sangat tepat sekali apabila kita sering melihat kanak-kanak bermain bakar kayu atau sampah di laman rumah.

Transport Ahli Bomba & Penyelamat.
Datang membuat demonstrasi Sempena 
Program 3 K di sekolah Etuza
Pegawai Bomba yang datang menyediakan 
peralatan deomnstrasi memadam api 
yang merebak..
Biasanya sesiapa sahaja yang datang
melawat di sekolah Etuza akan dipastikan
untuk  mereka menulis nama mereka 
dalam buku rekod pelawat
Pegang dengan cara betul, halakan
hos penyembur ke arah api, tekan
pada bahagian kepala hos, tekan dengan
kuat ke arah api, semburkan dandengan 
sekelip mata akan terpadam.


Sila baca cara sebenar memegang
alat penyembur kebakaran ini.


Mohd Fathul Azam murid tahun 6
diberi peluang mencuba proses
memadamkan api, nampaknya
Azam juga berjaya memadamkan api.


Sebagai maklumat alat penyembur api ini harus setiap rumah miliknya.Datanglah ke Pejabat Ahli Bomba dan Penyelamat. Pasti ada sesuatu ilmu yang kita perolehi dalam proses bagaimana cara memadamkan api menggunakan alat pemadam api.



Etuza copy paste dapat dari Google.
Terima kasih 

Share this:

Enter your email address to get update from Etuza.

10 ulasan

Tiba2 teringat pemadam api di pejabat, rasanya hujung Dis habis tempoh dan perlu hantar ke Balai Bomba.

pssstt: alhamdulillah sihat cuma dek kekangan masa, saya tak sempat bw

@umi alya
Kena masukkan gas penyembur..kena renew tu UMI

ishhh betullah... kat area rumah ni takder langsung training cara2 memadam api... kalau rumah orang hujung sana terbakar pendek kata semua orang pakat tengok jer... mana reti nak guna alat nih...

teringat masa sekolah dulu, pihak bomba datang buat demontrasi..
Mama Niza

kalau dapat nai ke kereta bomba tu,anak2 lagi lah rasa teruja...

terinat pula zaman sekolah bila tengok entry cikgu ni

bagus program ini diperkenalkan untuk kanak2...atleast diorg tau ape buat bila berlaku kebakaran.

Wajib dipelajari semua peringkat usia sebenarnya. Nanti taklah panik sangat bila berlaku kebakaran.

perlu ada jugak kan basic ilmu cara menggunakan pemadam api ni or fire extinguisher

Kita semua pun patut belajar ni...

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.

Google+ Followers

Label

Ucapan (433) Ceritaku (417) Berita (380) Agama (368) Dunia Blog (326) Promosi. (300) Doa (294) Info Lelaki (266) Tips Blog (265) Pengalaman (234) Anak (212) Nasihat (205) Pendidikan (203) Rasa Bahagia (183) Kasih sayang (179) Berita Keningau (173) Hadiah (150) Pelancongan (129) Gambar (120) Alam Semulajadi (116) Sejarah (103) Ekonomi (102) Segmen (101) Keluarga (85) Tentang lelaki (72) kesihatan (70) Blog (62) Isu Semasa (57) Cinta (55) Rumah tangga (52) Tumbuhan (51) Bunga (42) Resipi (41) Cari Makan (37) Motivasi (35) Nilai Moral (34) Budaya (31) Award (30) Herba (29) Sajak (28) Sahabat Blog (27) Harijadi (25) Percutian (25) Masyarakat (24) Haiwan (22) Promosi Nuffnang (20) Rasullah SAW (20) Kucing (19) Perkahwinan (19) Tips (19) Seni (18) Artis (17) Sukan (17) Sekolah (11) Petua (10) Iklan (9) Kalender (9) Bulat (8) Majlis Kahwin (8) Hari Jumaat (7) Lanskap (7) Lirik Lagu (7) Kuiz (6) Politik (6) Ikan (5) Pantun Melayu (5) Elken (4) Grafik (3) Jantung (3) Pertunangan (3) Anak Buah (2) Banjir (2) Buah (2) Hari Raya (2) Makanan (2) Takziah (2) Restoran (1) a (1)
Copyright © 2015. ETUZA - All Rights Reserved
Template Created by Kompi Ajaib Proudly powered by Blogger