Tips Mengahdapi Peperiksaan Besar

Tips Mengahdapi Peperiksaan Besar

Setiap semester mesti wajib diadakan peperiksaan di sekolah rendah, menangah juga di IPTA.
Justru masih ada dikalangan murid sekolah rendah khasnya tidak faham apa itu peperiksaan. Alangkah ruginya jika ini berlaku kepada anak-anak kelahiran kita.

( suasana peperiksaan di kelas 6 bijak...)
Boleh lah online..guna Samsung ja ..untuk drop komentar.

Masa sekarang sedang dijalankan peperiksaan semester 2 2014. Bagi yang ada anak cadangkan agar anak-anak ada membuat ulangkaji di rumah, tekankan untuk menjawab latihan agar murid lebih bersedia menjawab soalan dari semua mata pelajaran.

Ha cikgu blog nak pesan kepada anak-anak semua yang akan hadapi peperiksaan besar esok dan bila-bila masa:-
1. Ulangkaji, tumpukan mana2 tajuk yang guru disekolah tekankan untuk ulangkaji.
2. Awal2 lagi sediakan peralatan menulis.
3. Tidak main game, harus kurangkan untuk elak lalai.
4. Makan makanan berkhasiat, makan kismis minda dan minum kuantiti air yang disyorkan.
5. Elakkan makan yang pedas agar perut tak sakit, ini untuk elak masalah membuang ketika exam sedang dijalankan.
6. Doa dan tawakal pada Allah, mesti selalu memohon keajaiban dariNya.
7. Pakaian sekolah kasut lengkap dengan stokin kena sedia. 
8. Jangan lewat tiba di bilik peperiksaan. langkah kaki kanan, awal bismillah dan doa sungguh2 agar jawab dengan tenang masa menjawab solan.
9. Jawab dengan tenang usah gopoh gapah dek mahu cepat keluar peperiksaan maklumlah sekolah ada RMT ( rancangan makanan tambahan)
10. Sebelum hantar kertas jawapan kena semak betul2 nama, kelas adakah di tulis, angka giliran juga kena betul.

Ha ini ja pesan Cikgu Blog.

Share this:

Enter your email address to get update from Etuza.

7 ulasan

Terima kasih Cikgu di atas pesanan di atas, bolehlah nanti sayya titipkan buat anak2

saya da selesai exam besar iaitu pt3 hehe...

Tips yang amat berguna bagi mereka yg ingin hadapi peperiksaan..time nk jawab periksa adalah saat yg paling takut...sbb takut tak tahu jawapan..kalau tahu jawapan tu senyum lebar lah..berkajang2 kertas di tulis nya

Syukran ..ada jg yang manfaatkan ..ilmu siput ja ni JM..tqvm sokongan yg berterusan..

Syukran ..ada jg yang manfaatkan ..ilmu siput ja ni JM..tqvm sokongan yg berterusan..

sya kalau anak exam sya yg panik...balik2 suru ulng kaji..tapi anak balik2 ckp..mama ya kami beljar sdh..

bercerita pasal anak2 exam, kita ibubapa lebih terasa debaran berbanding anak2, mereka rilek jer..

Asalamualaikum warahmatulahi wabarakatu.Zahirkan Kata Hati Anda. Kita Satu Blogger Malaysia. Saling Berinteraksi Mengambil Ilmu Dan Memanafaatkannya. Pasti Ada Hikmah Dalam Jalinan Ukuhuwa Ini.

Google+ Followers

Label

Ucapan (433) Ceritaku (417) Berita (380) Agama (368) Dunia Blog (326) Promosi. (300) Doa (294) Info Lelaki (266) Tips Blog (265) Pengalaman (234) Anak (212) Nasihat (205) Pendidikan (203) Rasa Bahagia (183) Kasih sayang (179) Berita Keningau (173) Hadiah (150) Pelancongan (129) Gambar (120) Alam Semulajadi (116) Sejarah (103) Ekonomi (102) Segmen (101) Keluarga (85) Tentang lelaki (72) kesihatan (70) Blog (62) Isu Semasa (57) Cinta (55) Rumah tangga (52) Tumbuhan (51) Bunga (42) Resipi (41) Cari Makan (37) Motivasi (35) Nilai Moral (34) Budaya (31) Award (30) Herba (29) Sajak (28) Sahabat Blog (27) Harijadi (25) Percutian (25) Masyarakat (24) Haiwan (22) Promosi Nuffnang (20) Rasullah SAW (20) Kucing (19) Perkahwinan (19) Tips (19) Seni (18) Artis (17) Sukan (17) Sekolah (11) Petua (10) Iklan (9) Kalender (9) Bulat (8) Majlis Kahwin (8) Hari Jumaat (7) Lanskap (7) Lirik Lagu (7) Kuiz (6) Politik (6) Ikan (5) Pantun Melayu (5) Elken (4) Grafik (3) Jantung (3) Pertunangan (3) Anak Buah (2) Banjir (2) Buah (2) Hari Raya (2) Makanan (2) Takziah (2) Restoran (1) a (1)
Copyright © 2015. ETUZA - All Rights Reserved
Template Created by Kompi Ajaib Proudly powered by Blogger